Mgr. Martina Langhammerová

Dnešní projektový den jsme prožili v lázeňském městě Karlovy Vary. Naše cesta začala v Mostě, kde se sešlo 10 statečných a vyrazilo do města minerálních pramenů. Cesta byla příjemná a po hodině a čtvrt jsme vystoupili na moderním vlakovém nádraží v Karlových Varech. Odtud jsme se vydali přes řeku Ohři a Teplou k lázeňským kolonádám. Je jich 5 (Sadová, Mlýnská, Tržní, Vřídelní a Zámecká). Pomocí přiděleného plánku, jsme našli všech 16. pramenů a poctivě je ochutnali. Některé byly studené (Hadí cca 280 C), sladké (větší obsah železa), kyselé. Na závěr jsme viděli pramen Vřídlo, náš nejteplejší pramen (720C).  Zvládli jsme všechny ochutnat :)) a špatně nikomu nebylo.

Posilněny teplou lázeňskou oplatkou, cesta pokračovala podél řeky Teplé až ke Grandhotelu Pupp. Za hotelem se nachází lanová dráha (453 m dlouhá) na rozhlednu Dianu (556 m n.m.). Lanovkou jsme vyjeli až na Dianu. Nenechali jsme si ujít panoramatické výhledy na Karlovy Vary a jejich okolí, a vyšlápli si 150 schodů na její ochoz. Ne nadarmo se říká: „Kdo nebyl na Dianě, neviděl Karlovy Vary“.

Po té jsme se vydali pěšky zpět ke kolonádě, přes Jelení skok, okolo skalního útvaru se sochou Kamzíka.  Cestou jsme se zastavili u pravoslavného chrámu sv. Petra a Pavla, hotelu Thermal (již se připravuje 57. ročník MFF).

Nic dalšího jsme nestihli a při další návštěvě je stále co poznávat.  Všem účastníkům děkuji za pozornost a hezký den.  

úterý, 15 listopad 2022 07:55

Matematická soutěž MaSo

Ve středu 9. 11. 2022 žáci nižších ročníků reprezentovali gymnázium v matematické soutěži MaSo. Jedná se o týmovou soutěž bez kategorií a příklady jsou pro všechny stejné. Týmu, který reprezentoval naši školu v Praze na UK MFF, se velice dařilo v řešení ne zrovna jednoduchých úkolů. S počtem 29 vyřešených příkladů se zařadili mezi ty nejlepší. Součástí soutěže je však doprovodná hra, ve které se týmu moc nedařilo, a předních příček tak nedosáhl. Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 254 týmů. 

Tým, ve složení Kristian Vagaši (KVA), Lucie Kubášová a  Anna Johanová (TER), Eduard Bräuner (SEK) si soutěž užil a těší se na jarní kolo nazvané Sušené maso.

Všem gratulujeme a děkujeme.

Martina Langhammerová  

neděle, 02 říjen 2022 20:38

Adapťák třídy 1.A

Ve dnech 21. 9. až 23. 9. 2022 se nováčci „prváku“ vydali na svoji první společnou akci mimo školní prostory. 19 statečných a dvě členky učitelského sboru vyrazili na Český Jiřetín, který sice není od budovy školy daleko, přesto mnozí žáci tuto oblast neznali. Počasí dle předpovědi nemělo být lákavé, ale nejsme přeci z cukru!

Po příchodu na chatu Barboru jsme obrovské batohy a tašky s teplým oblečením (opravdu jsme měli čepice, šály, rukavice) odložili na pokoje a vydali se za poznáním blízkého okolí. Netrvalo dlouho a vykouklo sluníčko, což nám zvedlo náladu, a tak jsme se pustili do různých připravených soutěží, her a zdolávání zajímavých turistických tras.

Program byl bohatý, rozdělený na dopolední, odpolední a večerní činnosti.

Během našeho pobytu jsme se například vydali podle mapy do přírody k Flájskému potoku, kterým jsme se v chladném počasí statečně brodili. Prošli jsme si cestu kolem starého plavebního kanálu, úspěšně jsme zdolali nástrahy lanového centra na Klínech.

Odpoledne povětšinou patřila aktivitám žáků – fotbálek střídala vybíjená, na řadu se dostaly i vědomostní a strategické hry. Nezapomněli jsme ani na zpěv, dokonce jsme měli malý flétnový koncert. Večery patřily zhodnocení dne a hrám, během nichž jsme se více poznali. Nechyběl ani výlet bez baterek do černočerné krajiny.

Pobyt na čerstvém vzduchu utekl jako voda. Nezmokli jsme, ani moc nenastydli, legrace bylo až až, zážitků ještě víc, takže co víc si přát?!

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA