Vytisknout tuto stránku
úterý, 01 listopad 2022 15:36

Tercie v Národním technickém muzeu v Praze Doporučený

Napsal(a)

V úterý 1.11.2023 se naši žáci tercie spolu s osmáky a deváťáky ze ZŠ Meziboří podívali v rámci projektu IKAP- A2 do Technického muzea v Praze. Projekt IKAP je zaměřený na společné aktivity žáků základních a středních škol v rámci studia chemie a proto jsme se zaměřili především na nově otevřenou expozici Chemie kolem nás.

Cílem expozice je poukázat na souvislosti, které si řada lidí vlastně vůbec neuvědomuje. Řada předmětů, které bereme denně i několikrát do ruky, mnoho dějů, které považujeme za běžné, pochází od chemiků ve výzkumných, vývojových, technologických a průmyslových laboratořích. V expozici jsou představeny i významné osobnosti tohoto oboru. Práce významného českého chemika Jaroslava Heyrovského, který obdržel v roce 1959 Nobelovu cenu za objev polarografu, nebo dílo Otto Wichterleho, jehož vynález měkkých kontaktních čoček byl světového významu a ve výstavě návštěvníky upoutá jeho kopie čočkostroje ze stavebnice Merkur.

Dalším významným elementem, který je v expozici prezentován, je fenomén chemické laboratoře. Návštěvník má během svého putování expozicí možnost nahlédnout do minulosti, součástí expozice je Alchymistická dílna a Chemická laboratoř v proměnách času. Muzeum má pro zájemce (především žáky ZŠ) připravený pracovní list, který zábavnou formou upozorňuje návštěvníky na nejdůležitější exponáty expozice a který jsme rádi využili. Kromě expozice Chemie kolem nás nabízí muzeum dalších 15 stálých expozic. Žákům z obou škol se tradičně nejvíce líbila expozice historie dopravy v dopravní hale.

Exkurzi jsme zakončili krátkou procházkou k metronomu nad Čechovým mostem, který byl na Letné nainstalován 1991 na místě bývalého Stalinova pomníku. Žákům obou škol se exkurze velmi líbila, vyučující ocenili přínos pro studium chemie i pro stmelování třídních kolektivů. Litvínovské gymnázium se do různých projektů podpory výuky chemie zapojuje pravidelně; snažíme se využít všechny možnosti, jak žákům zprostředkovat učivo v praxi a zpestřit tak teoretickou výuku. Z projektu IKAP-A2 byla již dvakrát hrazena doprava našich žáků na exkurze a do konce roku (kdy projekt končí) nás čeká ještě jeden výjezd za chemií.

 

Mgr. Marcela Pivoňková

 

 

 

 

 

 

 

Číst 478 krát Naposledy změněno úterý, 01 listopad 2022 16:18