Mgr. Olga Šindlerová

středa, 03 duben 2024 15:52

Krajské kolo ChO kategorie D

V krajském kole Ch O kategorie D se na pěkném 4. místě umístil David Fleischmann z kvarty a  na 11. místě se umístila  Lucie Kubášová z kvarty. Oběma žákům gratulujeme a děkujeme za úspěšnou reprezentaci školy.

Mgr. Olga Šindlerová

čtvrtek, 21 březen 2024 08:41

Okresní kolo ChO D

V okresním kole chemické olympiády kategorie D nás reprezentovali žáci kvarty. Na 1. místě se s přehledem umístila Lucie Kubášová, na 2. místě  David Fleischmann a na 8. místě Kryštof Harant. Gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v krajském kole!

Mgr. Olga Šindlerová

V pondělí 16. 10. 2023 se žáci čtvrtých ročníků zúčastnili exkurze do cukrovaru v Dobrovicích a pivovaru v Nymburku.

Cukrovar Tereos TTD Dobrovice je největší cukrovar v ČR. Součástí cukrovaru je také lihovar a bioplynová stanice. Cukrovar je nově rekonstruován, ale výroba cukru probíhá tradičním způsobem. Cukrová šťáva se získává z cukrové řepy, čistí se za použití vápenného mléka a postupně se jejím zahušťováním získává jemný krystalový cukr. Roční produkce je až 180000 t. Žáci postupně prošli jednotlivými fázemi výroby. Součástí prohlídky byla také ochutnávka hotového cukru, meziproduktů - cukerné šťávy v různých stádiích zhoustnutí a odpadního produktu melasy.

Poté jsme se přesunuli do Nymburka. Zdejší Postřižínský pivovar patří v ČR k menším, ale tradičním pivovarům a to především vlastní výrobou sladu. I v pivovaru jsme prošli všechny fáze výroby národního moku a na závěr jsme ochutnali pivo z tzv. nového chmele (čerstvé sklizně z místní minichmelnice).

V obou provozech se nás ujali odborníci – zaměstnanci firmy a jejich výklad byl velmi profesionální a na vysoké odborné úrovni.  Z hlediska propojení teoretických znalostí s praxí byla exkurze velmi přínosná, žáci také ocenili možnost zakoupení pivních speciálů, cukru Bridž, sirobu a dalších drobných suvenýrů a výrobků obou firem.

Mgr. Marcela Pivoňková

středa, 28 červen 2023 15:05

Podkrušnohorské technické muzeum

Dne 28. 6. 2023 se žáci gymnázia vypravili do Podkrušnohorského technického muzea na plánovanou prohlídku v rámci projektového dne. Hned po příchodu si žáci prohlédli venkovní expozici, která zahrnovala těžkou důlní techniku, lokomotivy a vozíky.

Následovala projížďka vláčkem po železnici a dále prohlídka ukázkové štoly, která byla vybavena množstvím techniky a dopravních zařízení.  Velmi všechny nadchla další projížďka a to závěsnou důlní drážkou.

Díky poutavému výkladu pana průvodce a ukázkám některých strojů při práci, si žáci vytvořili představu o tom, jak je práce horníků v hlubině náročná.

Rovněž žáci měli možnost seznámit se s běžným pracovním dnem horníků, nahlédli do koupelen a šaten s tradičními věšáky na stropě.

Součástí prohlídkového okruhu bylo seznámení s prací báňských záchranářů a dále zhlédnutí filmu o práci horníku v dole Centrum.

Pro všechny zúčastněné byla návštěva Podkrušnohorského technického muzea velkým zážitkem.

                                                                                                                                                                                                                    Mgr. Olga Šindlerová

úterý, 27 červen 2023 16:17

Jezero Most

Dne 26. 6. 2023 se třída 3. A vypravila k jezeru Most s cílem toto jezero obejít. Okruh o délce 9 km  třída zdárně zdolala po dvou hodinách. 

 

pátek, 16 červen 2023 05:50

Exkurze do teplárny Komořany

Konec školního roku je spjat s exkurzemi, dne 15. 6. 2023 se jedné zúčastnili studenti třetích ročníků v doprovodu Mgr. Olgy Šindlerové a Mgr. Marcely Pivoňkové. Studenti vyrazili do komořanské teplárny, kde je čekal program rozdělený do dvou částí. Po příchodu absolvovali hodinovou přednášku o historii, významu a technologiích teplárny. Mimo jiné byl přítomným vysvětlen přechod z hnědého uhlí k jiným palivům, jímž se v současné době teplárna zabývá. Druhá část byla vyplněna prohlídkou areálu, technologií a doplňujícím výkladem. Studenti měli možnost prohlédnout si všemožná zařízení a po výstupu na střechu jedné z budov se díky příznivému počasí mohli kochat dechberoucím výhledem na okolní krajinu. Exkurze byla zajímavá a naučná, čímž příjemně vyplnila dopoledne všem přítomným.

                                                                                                                                                                                                                                                            Koláčková Jana, septima

pondělí, 08 květen 2023 12:27

Pobyt třídy 3. A v Českosaském Švýcarsku

Dne 2. 5. jsme se vydali na výchovně vzdělávací pobyt do Českosaského Švýcarska. Pobyt byl hrazen Ústeckým krajem z programu podpory regionu Českosaské Švýcarsko. Naše cesta začala v půl deváté na litvínovském nádraží a směřovala do města Děčín. Po příjezdu jsme se ubytovali v Aqua hotelu a následně se odebrali na oběd, protože nám po náročné cestě vyhládlo. Prvním navštíveným místem byl Děčínský zámek, kde jsme se zúčastnili zajímavé komentované prohlídky Zlatá léta děčínského zámku. Po prohlídce jsme se vydali do Růžové zahrady, která byla součástí zámku. Následně jsme zamířili na Pastýřskou vyhlídku, která byla vysoko na kopci. Vylezli jsme nahoru a kochali se pěkným výhledem na Děčín, pořídili jsme skupinové fotky a poté jsme se vydali zpět k hotelu.

Naše další lokace, kam jsme se chtěli podívat, byla Pravčická brána. Autobus nám od hotelu jel okolo půl desáté. Poté, co jsme vystoupili, jsme se od paní učitelky Popelkové dozvěděli něco ohledně biologie vyhořelého lesa. Po chvíli povídaní, naše cesta na Pravčickou bránu započala. Bylo velmi smutné, jak to tam vypadalo. Spoušť. Ohořelé stromy, popel, žádná zvířata. Nahoře jsme pobyli asi hodinu. Náš podvečerní program byl děčínský aquapark, kde jsme si to se třídou užili. Sjížděli jsme tobogány, plavali jsme a hřáli jsme se ve vířivce. Po hodině a půl koupání na nás čekala večeře. Pořádně jsme se nadlábli. Na našich stolech byla nejvíce viděna svíčková s houskovým knedlíkem.

Poslední den pobytu jsme dostali možnost zúčastnit se exkurze v továrně Habrinol a Chemotex. Dozvěděli jsme se, jak se vyrábí kyselina p – toluensulfonová a kyselina xylensulfonová. Vyrobené látky se dále používají ve slévarenství k vytvrzování forem při odlévání odlitků (např. bloky motorů či lopatek větrných elektráren) nebo mají využití v nábytkářství. Také jsme byli seznámení s tím, jak funguje provoz na směny a jaké to bylo během covidu. Nechyběla prohlídka laboratoře, kde nám bylo řečeno, že pracovníci musí kontrolovat kvalitu látky, kterou přijmou a zároveň kvalitu látky, kterou vyrobí. Bylo to velmi zajímavé. Po exkurzi nás čekala cesta domů. Pobyt byl velmi vydařený. Moc se nám tam líbilo. Chceme poděkovat paní učitelce Šindlerové a Popelkové, dále také vedení školy za povolení a podporu našeho pobytu.

                                                                                                                                                                                                                                                                Kateřina Bočkajová, třída 3. A

středa, 29 březen 2023 16:30

Krajské kolo chemické olympiády kat. D

Dne 29. 3. 2023 se zúčastnila Lucie Kubášová (tercie) a Kristián Vagaši (kvarta) krajského kola ChO kategorie D. Soutěžili s dalšími osmnácti žáky z  gymnázií Ústeckého kraje v teoretické a praktické části. Výsledky byly těsné a rozdíly v bodech na předních místech minimální. Lucka se umístila na pěkném 7. místě a Kristián  na hezkém 8. místě. 

Gratulujeme  a děkujeme za vynaložené úsilí  a reprezentaci školy!

Mgr. Olga Šindlerová

 

čtvrtek, 01 prosinec 2022 17:26

Exkurze do Muzea hygieny v Drážďanech

Dne 30.11. 2022 navštívily třídy Septima a 3.A Drážďany. Přivítalo nás krásné slunečné počasí a hned po příjezdu do města, jemuž se také přezdívá Florencie na Labi, na nás čekala komentovaná procházka v historické části města s následnou prohlídkou Frauenkirche. Měli jsme možnost si prohlédnout památky jako například Zwinger, Semperovu operu a další. Následoval rozchod, kdy jsme měli možnost projít si zbylá místa a vánoční trhy. Poté následoval sraz před budovou Muzea hygieny. Uvnitř na nás čekala velkolepá a pozoruhodná ukázka exponátů. Následoval návrat domů, který proběhl zcela bez problémů. Celé skupině se výjezd velice líbil a tímto bychom chtěli poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci naší exkurze.

                                                                                                                                                                                                                                                                                          Karel Kýček, septima

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA