Co nás čeká...

 čt 11.12.2025  16:30–  
Vánoční zpívání na schodech
 so 13.12.2025  
Vánoční volejbalový turnaj
 po 15.12.2025po 22.12.2025  
Lyžování Itálie (výběr žáků)
 po 22.12.2025pá 02.01.2026  
Vánoční prázdniny
 po 05.01.2026  8:00–  
Začátek vyučování po vánočních prázdninách
 st 21.01.2026  16:00–18:00  
Den otevřených dveří II.
 čt 29.01.2026  12:45–  
Předání výpisu pololetního vysvědčení
 pá 30.01.2026  
Pololetní prázdniny
 po 02.02.2026pá 06.02.2026  
Jarní prázdniny
 pá 20.02.2026  19:00–  
Maturitní ples (4.A + oktáva)
 so 21.03.2026so 28.03.2026  
LVK 1.A a kvinty
 po 23.03.2026čt 26.03.2026  
Pracovné právní týden (3. ročníky)

V rámci výuky chemie cukrů se žáci čtvrtých ročníků vždy těší na pravidelnou exkurzi do pivovaru. Ta letošní se konala 23.10, a kromě  Postřižínského pivovaru Nymburk jsme navštívili také cukrovar Dobrovice.

Postřižínský pivovar patří v ČR k menším, ale tradičním pivovarům a to především vlastní výrobou sladu. Většina pivovarů dnes sladovnu nemá a tuto nezbytnou surovinu nakupuje od mamutích producentů. Slad dodává pivu charakteristickou chuť a v Nymburce se snaží udržet tradici vynikajícího piva už od časů správce Františka Hrabala. Františka Hrabala známe jako Francina z knihy a filmu Postřižiny. Spisovatel Bohumil Hrabal prožil v pivovaru část dětství a Francin byl jeho adoptivním tatínkem. Dnes pivovar vyrábí 6 druhů piv, která nesou jména inspirovaná právě osobou B. Hrabala.

Cukrovar Tereos TTD Dobrovice je jeden z pouhých dvou cukrovarů v ČR. Společně s cukrovarem ve Velkém Meziříčí je v majetku francouzské firmy. Součástí cukrovaru je také lihovar a bioplynová stanice. Cukrovar je nově rekonstruován, ale výroba cukru probíhá tradičním způsobem. Cukrová šťáva se získává z cukrové řepy, které ročně zpracuje 1800000t, čistí se za použití vápenného mléka  (bez  použití dalších chemikálií) a postupně se jejím zahušťováním získává jemný krystalový cukr. Žáci mohli ochutnat jednotlivé meziprodukty – lehkou šťávu, těžkou šťávu (velice chutný tmavý roztok) a také  „odpad“ – melasu. Z melasy již žádný cukr nelze získat. Nepřijde však nazmar, skladuje se a postupně se zpracuje kvašením na ethanol.  S vymačkanými řízky z řepy se můžeme setkat v krmení pro domácí mazlíčky. Řepa se tak zpracovává stoprocentně a veškeré odpady a voda se pečlivě recyklují.

V obou provozech se nás ujali odborníci – zaměstnanci firmy a výklad byl velmi profesionální a na vysoké odborné úrovni.  Z hlediska propojení teoretických znalostí s praxí byla exkurze velmi přínosná.

Mgr. Marcela Pivoňková