Co nás čeká...

 čt 01.05.2025  
Státní svátek
 pá 02.05.2025  
MZ2025 DT
 po 05.05.2025út 06.05.2025  
MZ2025 DT
 čt 08.05.2025  
Státní svátek
 pá 09.05.2025  
Volno ředitele školy
 st 21.05.2025pá 23.05.2025  
MZ2025 ÚZ 4.A
 po 26.05.2025st 28.05.2025  
MZ2025 ÚZ OKT
 pá 27.06.2025  8:00–17:00  
Konec školního roku 24/25

V rámci výuky chemie cukrů se žáci čtvrtých ročníků vždy těší na pravidelnou exkurzi do pivovaru. Ta letošní se konala 23.10, a kromě  Postřižínského pivovaru Nymburk jsme navštívili také cukrovar Dobrovice.

Postřižínský pivovar patří v ČR k menším, ale tradičním pivovarům a to především vlastní výrobou sladu. Většina pivovarů dnes sladovnu nemá a tuto nezbytnou surovinu nakupuje od mamutích producentů. Slad dodává pivu charakteristickou chuť a v Nymburce se snaží udržet tradici vynikajícího piva už od časů správce Františka Hrabala. Františka Hrabala známe jako Francina z knihy a filmu Postřižiny. Spisovatel Bohumil Hrabal prožil v pivovaru část dětství a Francin byl jeho adoptivním tatínkem. Dnes pivovar vyrábí 6 druhů piv, která nesou jména inspirovaná právě osobou B. Hrabala.

Cukrovar Tereos TTD Dobrovice je jeden z pouhých dvou cukrovarů v ČR. Společně s cukrovarem ve Velkém Meziříčí je v majetku francouzské firmy. Součástí cukrovaru je také lihovar a bioplynová stanice. Cukrovar je nově rekonstruován, ale výroba cukru probíhá tradičním způsobem. Cukrová šťáva se získává z cukrové řepy, které ročně zpracuje 1800000t, čistí se za použití vápenného mléka  (bez  použití dalších chemikálií) a postupně se jejím zahušťováním získává jemný krystalový cukr. Žáci mohli ochutnat jednotlivé meziprodukty – lehkou šťávu, těžkou šťávu (velice chutný tmavý roztok) a také  „odpad“ – melasu. Z melasy již žádný cukr nelze získat. Nepřijde však nazmar, skladuje se a postupně se zpracuje kvašením na ethanol.  S vymačkanými řízky z řepy se můžeme setkat v krmení pro domácí mazlíčky. Řepa se tak zpracovává stoprocentně a veškeré odpady a voda se pečlivě recyklují.

V obou provozech se nás ujali odborníci – zaměstnanci firmy a výklad byl velmi profesionální a na vysoké odborné úrovni.  Z hlediska propojení teoretických znalostí s praxí byla exkurze velmi přínosná.

Mgr. Marcela Pivoňková