Co nás čeká...

 po 25.11.2024  
Čtvrtletní pedagogická rada
 po 25.11.2024  16:30–17:00  
Valná hromada KPG
 po 25.11.2024  17:00–17:30  
Třídní schůzky
 po 25.11.2024  17:30–  
Informační odpoledne
 st 04.12.2024  
Projektový den I. (po třídách)
 čt 05.12.2024  
Čert a Mikuláš chodí gymplem
 po 16.12.2024ne 22.12.2024  
Lyžování Itálie
 po 16.12.2024  18:00–  
Vánoční zpívání na schodech

V rámci výuky chemie cukrů se žáci čtvrtých ročníků vždy těší na pravidelnou exkurzi do pivovaru. Ta letošní se konala 23.10, a kromě  Postřižínského pivovaru Nymburk jsme navštívili také cukrovar Dobrovice.

Postřižínský pivovar patří v ČR k menším, ale tradičním pivovarům a to především vlastní výrobou sladu. Většina pivovarů dnes sladovnu nemá a tuto nezbytnou surovinu nakupuje od mamutích producentů. Slad dodává pivu charakteristickou chuť a v Nymburce se snaží udržet tradici vynikajícího piva už od časů správce Františka Hrabala. Františka Hrabala známe jako Francina z knihy a filmu Postřižiny. Spisovatel Bohumil Hrabal prožil v pivovaru část dětství a Francin byl jeho adoptivním tatínkem. Dnes pivovar vyrábí 6 druhů piv, která nesou jména inspirovaná právě osobou B. Hrabala.

Cukrovar Tereos TTD Dobrovice je jeden z pouhých dvou cukrovarů v ČR. Společně s cukrovarem ve Velkém Meziříčí je v majetku francouzské firmy. Součástí cukrovaru je také lihovar a bioplynová stanice. Cukrovar je nově rekonstruován, ale výroba cukru probíhá tradičním způsobem. Cukrová šťáva se získává z cukrové řepy, které ročně zpracuje 1800000t, čistí se za použití vápenného mléka  (bez  použití dalších chemikálií) a postupně se jejím zahušťováním získává jemný krystalový cukr. Žáci mohli ochutnat jednotlivé meziprodukty – lehkou šťávu, těžkou šťávu (velice chutný tmavý roztok) a také  „odpad“ – melasu. Z melasy již žádný cukr nelze získat. Nepřijde však nazmar, skladuje se a postupně se zpracuje kvašením na ethanol.  S vymačkanými řízky z řepy se můžeme setkat v krmení pro domácí mazlíčky. Řepa se tak zpracovává stoprocentně a veškeré odpady a voda se pečlivě recyklují.

V obou provozech se nás ujali odborníci – zaměstnanci firmy a výklad byl velmi profesionální a na vysoké odborné úrovni.  Z hlediska propojení teoretických znalostí s praxí byla exkurze velmi přínosná.

Mgr. Marcela Pivoňková