pondělí, 16 říjen 2023 16:46

Exkurze tříd oktáva a 4. A do cukrovaru a pivovaru

Napsal(a)

V pondělí 16. 10. 2023 se žáci čtvrtých ročníků zúčastnili exkurze do cukrovaru v Dobrovicích a pivovaru v Nymburku.

Cukrovar Tereos TTD Dobrovice je největší cukrovar v ČR. Součástí cukrovaru je také lihovar a bioplynová stanice. Cukrovar je nově rekonstruován, ale výroba cukru probíhá tradičním způsobem. Cukrová šťáva se získává z cukrové řepy, čistí se za použití vápenného mléka a postupně se jejím zahušťováním získává jemný krystalový cukr. Roční produkce je až 180000 t. Žáci postupně prošli jednotlivými fázemi výroby. Součástí prohlídky byla také ochutnávka hotového cukru, meziproduktů - cukerné šťávy v různých stádiích zhoustnutí a odpadního produktu melasy.

Poté jsme se přesunuli do Nymburka. Zdejší Postřižínský pivovar patří v ČR k menším, ale tradičním pivovarům a to především vlastní výrobou sladu. I v pivovaru jsme prošli všechny fáze výroby národního moku a na závěr jsme ochutnali pivo z tzv. nového chmele (čerstvé sklizně z místní minichmelnice).

V obou provozech se nás ujali odborníci – zaměstnanci firmy a jejich výklad byl velmi profesionální a na vysoké odborné úrovni.  Z hlediska propojení teoretických znalostí s praxí byla exkurze velmi přínosná, žáci také ocenili možnost zakoupení pivních speciálů, cukru Bridž, sirobu a dalších drobných suvenýrů a výrobků obou firem.

Mgr. Marcela Pivoňková

Číst 270 krát
Více z této kategorie: « 4.A v Klementinu FOKUS VM »

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA