sobota, 02 prosinec 2023 09:02

Kvartáni na sociálních sítích

Napsal(a)

Středa 29. listopadu se pro nižší stupeň gymnázia a vybrané ročníky stupně vyššího proměnila v den projektový. Kvartáni ho mají každoročně vyblokovaný pro seznámení se s Nebezpečím na sociálních sítích. Po úvodním slovu byla celá hodina věnována průzkumu mezi přítomnými žáky, z něhož vyplynulo, že:

  1. jednotlivé sítě mají ve třídě toto zastoupení (seřazeno dle počtu žáků, kteří ji využívají) – WhatsApp, Instagram, Tik Tok, Snapchat, X (Twitter) a Facebook (poslední jmenované jsou na tom shodně);
  2. dívky tráví sledováním sítí v průměru 3,9 hod., což je srovnatelné s 4,14 hod. chlapců;
  3. nejvíce žáci využívají sítě ke komunikaci a sledování videí, nejméně – kdo by to byl řekl – ke sledování aktuálního dění (zprávy) a k získávání informací v souvislosti se studiem.

V následujících hodinách se žáci seznámili s nejvážnějšími riziky, jež internet přináší (kyberšikana, falešná identita – „kybergrooming“, pronásledování – „kyberstalking“, nepřátelské chování – „flaming“ a sexting), a zhlédli dva dokumenty z dílny Seznamu, které jsou sice staršího data, ale co do obsahu stále aktuální.

Učebna Č1 chvílemi připomínala včelí úl – potřebu komentovat a nezřídka i smíchem reagovat měl skoro každý. Co víc si přát?

Číst 219 krát Naposledy změněno sobota, 02 prosinec 2023 09:14

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA