Mgr. Romana Kučerková

pátek, 22 březen 2024 10:54

Technologická olympiáda

V pátek 22.3.2024 se studenti Martin Dolniak-SEP, Florián Štembera-SEP a David Tuhý-SEP, kteří vytvořili první soutěžní tým a Karolína Jaňovková-2.A, Adéla Masná-2.A a Jiří Jedinák-2.A, kteří sestavili druhý soutěžní tým, zúčastnili technologické olympiády. Vypracování probíhalo online formou. Studenti měli za úkol odpověď na 26 složitých otázek. Otázky zahrnovali znalosti z oblasti fyziky, biologie, informatiky a matematické logiky. Zdroje informací nebyli nikterak omezené.Témata letošního ročníku byla elektromobilita, umělá inteligence, mobilní sítě, robotika, kyberbezpečnost, drony, 3D tisk a další.

První soutěžní tým obsadil velmi krásné 57 místo se 16 z 26 správnými odpovědmi. Ani druhý tým se neztratil. Vyřešil správně 11 ze 26 otázek. Celkem se zúčastnilo více jak 500 týmů z celé ČR.

Moc jim gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy.

 

Tento týden naší školu navštívil náš bývalý student, který nyní studuje  na katedře Dozimetrie a aplikace ionizujícího záření na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Pro naše studenty třetích ročníků si připravil přednášku na téma Radioaktivita v životním prostředí i s praktickými ukázkami. Pro studenty fyzikálního semináře přednesl téma Jaderná fyzika a Ionizujícího záření.

Zároveň nabídl studentům možnost spolupráce na středoškolské odborné činnosti např. v oblasti jaderných reaktorů.

 

čtvrtek, 07 prosinec 2023 10:21

Soutěž Energie

Dne 7.12. se naše škola zúčastnila finále soutěže Energie pořádanou Ekologickým centrem v Mostě. Studentky ve složení Lenka Půčková, Kateřina Budínová, Karolína Jaňovková  a Adéla Hrbková měli za úkol vytvořit 30s video na téma energetika. Tento úkol byl zapeklitější než si studentky myslely. Přesto hodnocení bylo pěkné. Soutěž si studentky velmi užily a vyzkoušely si nové digitální technologie. Výhrou jim bude možnost zúčastnit se uhelného safary a řízení profesionálního dronu nad uhelnou krajinou. 

Sepsaly Lenka Půčková a Karolína Jaňovková

úterý, 28 listopad 2023 08:55

Soutěž Nábor junior

Dne 24. 11. reprezentovaly naše gymnázium dva týmy na soutěži Náboj junior 2023 v Ústí nad Labem. Náboj junior je týmová soutěž žáků druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Žáci soutěží v až čtyřčlenných týmech. V republice se zapojilo celkem 322 týmů. Vytvořili jsme jeden tým ze žáků z tercie (Sára Pánovová, Tomáš Vlček, Ester Volfová, Tomáš Pachman) a druhý tým sestavili žáci kvarty (David Fleischmann, Anna Johanová, Lucie Kubášová, Kryštof Harant).

Soutěž, ve které žáci postupně řešili nejenom fyzikální úlohy se stupňující se obtížností, bylo třeba využít i znalosti z jiných předmětů. Fyzikální náboj se zároveň konal i na Slovensku, v Belgii, Polsku, Španělsku, Chorvatsku a v Nizozensku. V mezinárodní konkurenci 1885 týmů se ani naši žáci neztratili. Tým kvarty se umístil na 904. místě a tým tercie na 1596. místě.

Všem zúčastněním žákům děkujeme.

úterý, 07 listopad 2023 06:43

Soutěž Fyzikální náboj

Dne 3. 11. se 10 studentů napříč 1.–3. ročníku zúčasnilo soutěže Fyzikální náboj 2023. Fyzikální náboj je týmová soutěž žáků středních škol anebo příslušných ročníků osmiletých gymnázií. Vytvořili jsme 1 tým juniorů a jeden tým seniorů. Juniory sestavili studenti z kvinty, sexty a 2.A. Tým seniorů postavili studenti ze septimy a 3.A.

Soutěž, ve které studenti postupně řešili nejenom fyzikální úlohy se stupňující se obtížností, bylo třeba využít i znalosti z jiných předmětů. Fyzikální náboj se zároveň konal i v Maďarsku, Polsku, Španělsku a na Slovensku.  V mezinárodní konkurenci 118 juniorských týmů a 163 týmů seniorů se ani naši žáci neztratili.

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA