Mgr. Kamila Michňová

úterý, 20 únor 2024 08:50

Maturitní ples

Dne 16. 2. 2024 se již tradičně v prostorách litvínovské Citadely konal maturitní ples Gymnázia T. G. Masaryka. Byl to významný milník pro všechny studenty maturitních ročníků, jejich rodiče i učitelský sbor. Ples byl  organizován za podpory KPG samotnými studenty a všichni, kdo se na jeho přípravě podíleli, mohou být náležitě pyšní. Večerem provázel moderátor Milan Král a k tanci hrála kapela The Night Trip. Děkujeme rodičům i všem sponzorům, bez jejich podpory by ples nemohl být tak uchvacující. 

Tobiáš Kroupa

úterý, 13 únor 2024 16:24

Ypsilonka

V pondělí 12. 2. 2024 navštívili vybraní žáci našeho gymnázia divadelní představení legendárního Studia Ypsilon Proměna aneb Řehoř už toho má dost. Originální divadelní adaptaci proslulé Fafkovy povídky z pera Arnošta Goldflama s vloženými hudebními výstupy, odlehčenou atmosférou a skvělými hereckými výkony jsme si opravdu užili. Skvělá organizace, úžasné jednání, vstřícnost, trpělivost a pohoda, dlouho jsme nebyli nikde tak srdečně přijati jako v Ypsilonce.

středa, 18 říjen 2023 09:53

FOKUS VM

Dne 17. 11. se vybraní žáci našeho gymnázia účastnili na pozvání České televize natáčení pořadu Fokus Václava Moravce. O aktuálním tématu chudoby rezonujícím celou společností, zbrani pro populisty, problému nejen pro ekonomy přišli debatovat např. bývalý premiér a guvernér ČNB Jiří Rusnok, odborník na dluhovou problematiku Radek Hábl nebo odbornice na sociální začleňování Edita Stejskalová. Ovšem možnost zapojit se do odborné debaty dostali i studenti v publiku, touto cestou děkuji za to, že výzvu přijali, Lucii Švejkarové ze 3. A a Richardu Wepsovi ze septimy. Není snadné ve světle kamer formulovat dotaz a následně reagovat na odpověď profesionála. Dobrá práce. Máte-li zájem o zhlédnutí dílu Fokusu VM na téma Hluboko do kapsy, pusťte si ve čtvrtek 19. 10. ve 20:00 ČT 24 nebo se ponořte do archivu ivysílání ČT.

Děkujeme České televizi za nezapomenutelný zážitek

čtvrtek, 12 říjen 2023 07:54

4.A v Klementinu

V úterý 10. 10. 2023 se naší pravidelné exkurze předmětové komise českého jazyka do Národní knihovny účastnili i žáci druhé maturitní třídy našeho gymnázia. 4. A absolvovala komentovanou prohlídkou historické budovy Klementina, zhlédla projekci dokumentárního filmu o nejvzácnějších svazcích depozitáře Národní knihovny a nakonec pár praktických informací k budoucímu vysokoškolskému studiu: výpůjční fond, meziknihovní výpůjční služba, zakázkové rešerše, online výpůjčky a systém jednotlivých odborných studoven.

středa, 04 říjen 2023 07:38

Oktáva v Klementinu

V úterý 3. 10. 2023 absolvovali studenti oktávy pravidelnou exkurzi předmětové komise českého jazyka do Národní knihovny. Návštěva Klementina začíná komentovanou prohlídkou historické budovy Klementina, pokračuje projekcí dokumentárního snímku o nejvzácnějších svazcích depozitáře Národní knihovny a zakončena bývá seznámením s výpůjčním fondem, výpůjčními službami poskytovanými nejen vysokoškolským studentům, ale také široké veřejnosti a návštěvou jednotlivých studoven.

čtvrtek, 29 červen 2023 11:47

Národní muzeum

Ve středu 28. 6. 2023 absolvovali žáci v rámci projektové dílny exkurzi s názvem Národní obrození v Národním muzeu. Zevrubná prohlídka prostor panteonu a přilehlých výstavních síní věnovaných české národní historii pokračovala v části NM s expozicí minerálů, také jsme stihli exponáty odkazující na neblahé období 50. let a dechberoucí výhled na Prahu z kupole ND. Čas je neúprosný a muzeum toho k objevování tolik nabízí, takže nezbývá, než se tam zase jednou vrátit...

pondělí, 27 březen 2023 09:57

Českosaské Švýcarsko

Ve dnech 22.–24. 3. 2023 se třída septima účastnila Výchovně vzdělávacího pobytu hrazeného Ústeckým krajem z programu podpory regionu Českosaského Švýcarska. Ubytováni jsme byli v Aquahotelu Děčín, odtud jsme vyjeli do Jetřichovic, kde jsme absolvovali turistický výšlap na Marianinu vyhlídku a zříceninu hradu Falkenštejn, aprílové počasí a předsezónní termín nám umožnily naprosto nevídaný zážitek, cestou jsme nepotkali jediného turistu ani domorodce. V rámci výjezdu jsme si dopřáli i relaxační návštěvu aquparku s tobogány, saunou a venkovním bazénem. Kulturní rozměr dostává naše výprava v momentu zakoupení vstupenek do Děčínského zámku, okruh Zlatá léta má mnohé do sebe, včetně zapáleného pana průvodce, hluboký dojem byl vzájemný.

Ty tři darované dny jsme si užili vrchovatě a děkujeme všem, kteří nám tento zážitek umožnili...

A já jako TU děkuji i svým septimánům, jste skvělí společníci ;)

středa, 15 únor 2023 07:21

Exkurze v České televizi

Na pozvání našeho absolventa Kamila Beneše, editora ekonomického vysílání ČT 24, navštívila 14. 2. 2023 třída septima budovu zpravodajství České televize. V rámci exkurze jsme zavítali do studia 6, ve kterém právě skončil přenos ranního vysílání Studia 6, dále do prostor sloužících k natáčení vědeckých pořadů jako je Horizont či Hyde Park Civilizace a do studia, kde právě probíhala příprava výroby pořadu Gejzír. Zážitkem nejen pro zájemce o studium žurnalistiky je sledování práce v newsroomu ČT 24, mnoho profesí na malém prostoru vytváří konečnou podobu kontinuálního vysílání veřejnoprávního zpravodajství.

Na fotografii můžete vidět prostory, ze kterých se v neděli vysílala Jizerská 50.

čtvrtek, 10 listopad 2022 13:36

Exkurze do Kanceláře prezidenta ČR

Dne 4. 11. 2022 se třída septima účastnila exkurze do Kanceláře prezidenta ČR. Návštěva Pražského hradu začala v pravé poledne slavnostní výměnou hradní stráže. Poté jsme se přesunuli do vnitřních prostor samotné kanceláře, prohlédli si reprezentativní prostory, prezidentskou knihovnu, ve které se původně nacházela pracovna T. G. M., a kinosál, kde cenzoři za dob normalizace rozhodovali o trezorových filmech. Sledovali jsme nesmazatelné stopy Jožo Plečnika i Bořka Šípka a nakonec si prohlédli i to, co zbylo z bytu našeho prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, tedy fontánu, mramorovou lavici a řečnický pult.

Za pozvání děkujeme našemu absolventovi Petru Pirunčíkovi, který v KPR působí jako zástupce ředitele Odboru zahraničního.

čtvrtek, 22 září 2022 11:34

Klementinum

V úterý 20. 9. 2022 absolvovali studenti maturitních ročníků pravidelnou exkurzi předmětové komise českého jazyka do Národní knihovny. Návštěva Klementina začíná komentovanou prohlídkou historické budovy Klementina, pokračuje projekcí dokumentárního snímku o nejvzácnějších svazcích depozitáře Národní knihovny a zakončena bývá seznámením s výpůjčním fondem, výpůjčními službami poskytovanými nejen vysokoškolským studentům, ale také široké veřejnosti a návštěvou jednotlivých studoven.

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA