neděle, 19 listopad 2023 09:19

Radost nemusí nutně nosit jenom Ježíšek

Napsal(a)

Speciální pedagogika, jeden z mnoha (zatím) nabízených seminářů na naší škole, seznamuje žáky s problematikou výchovy a vzdělávání lidí s handicapem a se specifiky jejich života. Nejde jen o tělesně a duševně postižené, pomoc potřebují i lidé s dílčími deficity (např. s poruchami učení a chování) a lidé s dlouhodobým zdravotním omezením.

Ve středu 8. a ve čtvrtek 9. listopadu 2023 se v rámci seminářů (letos poprvé otevřeny dva) zapsaní žáci vypravili do Podkrušnohorské nemocnice následné péče, aby svou přítomností zpestřili do jisté míry monotónní dny zdejších klientů. Po úvodním slovu MUDr. Reginy Kohoutové, kdy se dozvěděli základní fakta o zařízení i samotných pacientech, byli žáci rozděleni do skupinek (dvojice, trojice, ale i jednotlivci!) a doprovozeni na pokoje, kde na ně už čekali převážně stařenky a stařečci.

Studenti si s klienty povídali, vyslechli je, došlo i na stolní hry či luštění křížovek a sudoku. Původní plánovaná půlhodinka společně stráveného času se protáhla na dvojnásobek, což ale ani jedné straně nevadilo. Naopak – již v následujícím týdnu se někteří z žáků sami do nemocnice vrátili, aby si společné chvíle s klienty zopakovali. Věřte, že není nic hezčího, než vřelé přivítání, kterého se vám po vstupu do pokoje dostane!

Na prosinec je předběžně domluveno další společné setkání, o jehož průběhu určitě přineseme zprávu. Bylo by hezké, kdyby naše návštěva položila základy tradici, na kterou by gymnázium bylo náležité hrdé!

Laura Prantová (1. B) a Adéla Dundrová (sexta)

Číst 421 krát Naposledy změněno neděle, 19 listopad 2023 09:38

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA