Mgr. Vadim Všetula

pondělí, 25 březen 2024 05:32

V tercii zavlály evropské vlajky

Během března proběhl v tercii již tradiční projekt Vlajky na hodinách zeměpisu. Studenti se podrobně seznámili především s vlajkami Skandinávie a také zjistili vše o symbolech Velké Británie. Dokonce se i zpívalo. Některé informace byly díky metodě CLIL v anglickém jazyce, takže tu došlo i k mezipředmětovým vztahům. Vrcholem celého projektu byla výroba zadané evropské  vlajky. Jak už se pomalu stává tradicí, výtvory připomínaly spíše soutěž Peče celá země. Prezentace vlajek tak nakonec skončila velmi chutnou ochutnávkou.

čtvrtek, 07 březen 2024 07:10

Zeměpisný projekt Planeta 3000 – Kambodža

Během února proběhl ve třídách septima, 3.A a kvarta projekt od společnosti Planeta 3000 – Kambodža. Nejprve třídy navštívily v kině Kosmos cestopisně vzdělávací projekci o Kambodži. Tak jako loňský Senegal, tak i letošní Kambodža žáky upoutala. Následně pak na hodinách pracovali s tematickým pracovním listem. Někteří studenti se doma zapojili i do tvorby vlastní mandaly, či do skládání origami – lotosový květ. Celá akce se hodně vyvedla a proto můžeme s radostí očekávat pro příští rok zajímavé téma Chile.

Kambodža 2 Kambodža 3 Kambodža 3 Kambodža 5

úterý, 13 únor 2024 10:08

Zeměpisná olympiáda (školní kolo)

Během měsíce ledna proběhlo školní kolo zeměpisné olympiády ve všech možných kategorií. Studenti řešili nejen test z geografických znalostí, ale i test práce s atlasem. Starší ročníky navíc ještě čekala praktická část. Nejlepší tři řešitelé v každé kategorii nás budou reprezentovat na okresním kole.  V kategorii D – střední školy dokonce pět studentů.

Děkujeme všem účastníkům a reprezentantům přejeme mnoho štěstí do okresního kola.

Přehled postupujících v jednotlivých kategoriích:

kategorie A – 6. třída: Rahel Ott, Struharňanská Alica, Malíčková Sofie

kategorie B – 7. třída: Frýba Kryštof, Lánský Jan, Michálek Adam

kategorie C – 8. až 9. třída: Johanová Anna, Kubášová Lucie, Fleischmann David

Kategorie D – střední škola: Kýček Karel, Kusý Tomáš, Fikrt Michal, Buck Anika Marie, Švejkarová Lucie

Ač se zdálo, že pro nás letošní ročník soutěže Eurorebus skončil krajským kolem, tak opak byl pravdou. Jako jedné z nejlepších škol celého ročníku jsme se mohli na divokou kartu zúčastnit celorepublikového finále v aule Vysoké školy ekonomické v Praze.  Tuto příležitost jsme chytili opravdu za pačesy a odměnou pak byl snový výsledek. V konkurenci nejlepších škol a gymnázií České republiky naše kvarta skončila na 8. místě (Sofie Serdulová, Kristian Vagaši a Tobijáš Vitoušek) a tercie na neuvěřitelném 5. místě (Anna Johanová, Lucie Kubášová, David Fleischmann). Středoškolské týmy se bohužel do první desítky nedostaly. Celkově se naše škola za celý ročník umístila na úžasném 7. místě ze všech škol. Děkujeme všem zúčastněným za příkladnou reprezentaci našeho gymnázia.

I letošního ročníku mapové soutěže, která je součástí zeměpisné olympiády, jsme se zúčastnili v hojné míře. Za naše gymnázium jsme zaslali 15 soutěžních map. Nadějí na dobré umístění byly především mapy Vivien Tuháčkové – Pivní mapa, či mapa Karolíny Petránkové – Tajfuny v Japonsku od roku 2020. Největším želízkem ale byl model mapy hvězdáren a planetárií v ČR od studentky kvarty Báry Mikešové. Její práce se nakonec dostala do celostátního finále na PřF UK v Praze na Alberově.

Zde všichni účastnící prezentovali své dílo před odbornou porotou. Bára nakonec na první pozice sice nedosáhla, ale tady musíme podoktnout, že jako studentka 9. ročníku byla v kategorii i se staršími studenty 1.-4. ročníku středních škol. Vítězné mapy tak spíše připomínaly bakalářské práce na vysoké škole. Tím je účast ve finále o to ještě cennější. Děkujeme všem studentům za příkladnou účast a Baře za skvělé umístění.

Po školním kole astronomické olympiády následovalo korespondenční krajské kolo této velmi těžké vědomostní soutěže. Jak už jsme několikrát avizovali, tak se zde řešitelé setkávají s opravdu  velmi náročným testem, kde je nutné mít znalosti z oborů geografie, matematiky a fyziky. Často jsou otázky a výpočty z témat, která se běžně neprobírají v rámci gymnaziálního učiva. Součástí krajského kola bylo i astronomické pozorování, kdy si studenti museli na tato pozorování vyrobit Jakubovu hůl, či hvězdný kvadrant. Už velkým úspěchem bylo, že naši studenti se svém volném čase této náročné soutěži věnovali. Odměnou pak byla opravdu skvělá umístění a to především Lucie Švejkarové, která svou kategorii v našem kraji vyhrála. Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci.

Výsledky

Střední školy: 1. až 2. ročník

1. Lucie Švejkarová 2.A

základní škola: 8. až 9.třídy

5.  Lucie Kubášová TER

8. Adéla Hrbková TER

základní škola: 6. až 7. třída

12. Filip Vycpálek SEK

13. Filip Šnor SEK

15. Stella Krejcarová SEK

17.–18. Maxim Dolejš PRI

17.–18. Viktor Hejda PRI

19.–20. Martin Relich SEK

21. Jakub Falář SEK

Díky možnosti Ústeckého kraje vyrazily i druhé ročníky na třídenní vzdělávací a poznávací pobyt na Děčínsko a okolí. Tato akce slouží jako podpora regionu a jeho turismu po ničivém požáru Českého Švýcarska.

Ubytování v Aqua Hotelu Děčín bylo opravdu úžasné. Součástí hotelu jsou totiž venkovní bazény a hotel je propojen i s místním Aquaparkem. Není tedy žádným překvapením, že jsme si po dva dny užili vodních radovánek do sytosti.

První den krom aquaparku jsme ještě stihli návštěvu zajímavé Zoo Děčín a krásných vyhlídek na Pastýřské stěně.

O druhém dni se ale už nyní vypráví legendy. Výjezd do Kamenického Šenova začal tak, jak se předpokládalo. Návštěva ikonické Panské skály byla za deště, ale my jsme se brzy schovali do nedaleké sklárny Jílek. Tady nás jeden z majitelů po přivítání provedl sklárnou a zasvětil do fungování kompletní sklářské výroby. Pozorovat skláře u rozžhavených pecí byl opravdový zážitek a celá exkurze byla velmi poučná i zajímavá. Pak už se mělo jen jít pohodovou trasou na Zámecký vrch u České Kamenice a pak přímo do města. Jenže tady začal neočekávaný Survivor. Nejprve totálně zničená cesta od lesáků, takže jsme se brodili džunglí lesa. Když už se zdálo, že je svízelů konec, cesta mezi poli byla kompletní bažinou. Na pěknou zříceninu tak vyrazila již jen část výpravy. Naštěstí již docházelo ke změně počasí, takže se dalo částečně proschnout. I tak to byl velmi náročný pochod, takže obdiv všem statečným.

Celý pobyt i přes adrenalinový zážitek se velmi vydařil a jsme moc vděční, že jsme se této akce mohli zúčastnit. Děkujeme všem, co nám to umožnili.

za 2.A Martina Kopecká a za sextu Vadim Všetula

pátek, 14 duben 2023 05:42

Krajské kolo zeměpisné olympiády

Po vítězství v okresním kole vyrazil student septimy Ondřej Bursík i na krajské kolo zeměpisné olympiády. Po třech testech – práce s atlasem, znalostní test a praktická část získal 72,75 bodů, což mu nakonec stačilo k nádhernému 6. místu. V celorepublikovém pořadí se umístil na 49. místě z 210 účastníků. Děkujeme za skvělou reprezentaci a gratulujeme.

pátek, 14 duben 2023 05:39

Eurorebus – krajské kolo

Po neuvěřitelném úspěchu, kdy nám po základním kole postoupily do kraje všechny naše třídy, jsme vyrazili i na krajské klání této prestižní vědomostní soutěže. Na půdě Přírodovědné fakulty UK v Praze jsme se utkali nejen se školami z našeho kraje, ale i z kraje Královehradeckého, Pardubického, Vysočina a Jihočeského. Soupeři nám tak byly školy, které tuto soutěž už vyhrály a to především gymnázium Chrudim, či ZŠ Kameničky. Soutěž Eurorebus je především zeměpisná, ale jsou tu i otázky z aktuálního denní, dějepisu, občanské výchovy, biologie, českého jazyka atp., takže je nutné mít opravdu všeobecný přehled. Atmosféra, doprovodný program a celá úroveň organizace v aule fakulty byla opravdovým zážitkem. Této soutěže jsme se zúčastnili po mnohaleté pauze, takže pro všechny to byla ostrá premiéra. I přes handicap, kterým byl atlas, s kterým běžně na výuce nepracujeme, jsme se v konečném pořadí vůbec neztratili. Ba naopak. Do celorepublikového finále postupovalo vždy 5 týmu z každé kategorie. I když nám nikdo nepostoupil, získali jsme neocenitelné zkušenosti do příštího ročníku, ve kterém určitě zabojujeme o postup.

kategorie ZŠ01

sekunda (Krejcarová, Kališko, Relich) 11. místo z 22

kategorie ZŠ02

tercie (Kubášová, Johanová, Fleischmann) 9. místo z 29

kvarta (Serdulová, Mestek, Vitoušek) 11. místo z 29

kategorie SŠ

sexta (Buck, Štembera, Rousová) 8. místo z 33

septima (Souček, Seifert, Bártíková) 10. místo z 33

2.A (Fikrt, Kot, Švejkarová) 11. místo z 33

3.A (Novák, Svobodová, Illková) 22. místo z 33

V tercii proběhl jako každý rok v rámci zeměpisu projekt Evropské vlajky. Součásti tohoto projektu je domácí výroba vlajky nějakého evropského státu. Hlavní podmínkou je nepoužití papíru, jinak se způsobu a volbě materiálu meze nekladou. Letošní kvarta loni začala zajímavou tradici a to, že několik studentů přineslo cukrárenské výrobky s motivem zadané vlajky.

Současné tercii se tato varianta asi tak zalíbila, že to při prezentaci spíše připomínalo televizní soutěž „Peče celé Česko“. Dorty, pizzy, muffiny, koláče a palačinky, to vše se dalo ochutnat. Nemůžeme opomenout ani nádherné rukodělné vlajky do podoby polštáře, penálu, trika, či vlajka z přírodních materiálů. Součástí projektu pak byl ještě pracovní list s tématem vlajka a symboly Velké Británie a to vše v anglickém jazyce metodou CLIL.

20230214 125730 20230214 125749 

20230214 125858 20230214 130042

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA